Home medic Simona Ciopec Afectiuni medicale tratateBoli de pieleAlergii cutanate

Alergii cutanate 

2011-04-07 13:04:35

Alergii cutanate

Principalele 10 cauze ale alergiile cutanate   Atunci cand contactul cu o anumita substanta (alergen) provoaca o alergie cutanata, vorbim despre dermatita alergica de contact. Aceasta afectiune inflamatorie poate avea consecinte devastatoare asupra vietii pacientilor.   Dermatita de contact poate afecta pielea de pe intreg corpul sau de pe unele portiuni. Daca se localizeaza pe maini sau pe picioare, afectiunea poate impiedica pacientii sa-si practice profesia.   Testele cutanate sunt utilizate pentru identificarea substantelor care declanseaza reactia alergica. Aceste teste constau in aplicarea pe piele a unui plasture pe care sunt plasate doze  mici din alergenii comuni.   Primele 10 substante responsabile de aparitia reactiilor alergice sunt:   ● Nichel (Sulfat de nichel hexahidrat) - metal intrebuintat la fabricarea bijuteriilor, cataramelor, sau a nasturilor.
● Aur – metal pretios care se gaseste in mod obisnuit in bijuterii.
● Balsam de Peru -substanta aromatica folosita la fabricarea parfumurilor si lotiunilor de piele, derivata din rasina unui arbore.
● Tiomersal -substanta care contine mercur; se gaseste in antisepticele locale si este utilizata drept conservant in unele vaccinuri.
● Sulfat de neomicina -antibiotic folosit in creme si unguente si ocazional, in produsele cosmetice, deodorante, sapun si in hrana animalelor de companie.
● Aromele -intalnite in produsele alimentare, cosmetice, in insecticide, antiseptice, sapunuri, parfumuri si in materialele dentare.
● Formaldehida -conservant cu multiple intrebuintari: produse de papetarie, igienico-sanitare si cosmetice; vopsele si in industria farmaceutică,.
● Clorura de cobalt -metal folosit in industria farmaceutică; pentru fabricarea vopselelor de par, antiperspirantelor, a obiectelor placate cu metal (nasturi, fermoare, etc.)
● Bacitracina -antibiotic topic.
● Quaternium-15 -conservant ce elibereaza formaldehida si se gaseste in produsele cosmetice (lac de unghii, lotiune de plaja, fond de ten, pudra, anticearcan, rimel, autobronzant, demachiant), in produsele farmaceutice sau pentru igiena personala (sampon, sapun, creme si lotiuni, produse de barbierit, dezinfectanti) si in produsele chimice de uz industrial (adezivi, ceara si lacuri de lustruit, hartii si cartoane, vopsea de latex, etc.)   Daca rezultatul unui test cutanat este pozitiv, se recomanda evitarea substantei in cauza de catre pacienti. Tratamentul cu crema pe baza de corticosteroizi poate fi de ajutor, desi 3% din pacienti prezinta reactii alergice la aceste creme.

Dr. Simona Ciopec

Medic de familie
Clinica Polisano Cuza Voda
Localitate: Bucuresti